Gode råd mod stress

Når vi skal klare os igennem en svær situation, hjælper vores hjerne os ved at frigive stresshormoner, som skærper vores sanser og frigiver energi. På den måde er stresshormonerne kroppens naturlige hjælp til at håndtere pressede situationer, så vi kan præstere bedre. Så længe vi husker at restituere og stresspåvirkningen ikke er langvarig, tager vi ikke skade af de naturlige stresshormoner. Men hvis vi i en længere periode er udsat for et stort pres og vores stressniveau stiger, frigives der flere og flere stresshormoner, der gør, at vi bliver negativt påvirkede. Vi sover dårligt, får sværere ved at koncentrere os og kan føle en voldsom knugen eller hjertebanken i brystet. På længere sigt kan stress desuden føre til sygdomme som for eksempel hjertekarsygdomme og blodpropper.

3 gode råd mod stress

Det er ikke muligt at behandle en alvorligt stressramt person med gode råd fra en liste. I det tilfælde skal der hjælp fra psykologer og stresscoaches. Men hvis du mærker tegn på stress, er det vigtigt at tage det alvorligt. Oplever du tegn på begyndende stress, og er du i risikozonen for at udvikle længerevarende stress, skal du først og fremmest reflektere over, hvad kilden til stressen muligvis kan være. Derudover kan du med fordel følge disse 3 konkrete redskaber, som du kan bruge til forebyggelse af stress

Smid dine usunde vaner ud

Dette råd er helt konkret og derfor nemt at gå til, men kan ikke desto mindre være svært at overholde. Alligevel er det et essentielt punkt i forbindelse med forebyggelse af stress. Du skal undgå at indtage usunde ting som sukker, alkohol, cigaretter og forarbejdet fedt. Hvis du er afhængig af disse varer, snyder du dit nervesystem, der ikke længere kan koble fra og dermed konstant kører på højtryk, hvilket kun vil forværre din risiko for stress. Smid dit lager af slik og chips ud og fyld køleskabet op med friske grøntsager og gode proteiner som bønner og linser.

Sluk dine tablets og prioritér din fritid

Har du i forvejen en stressende fornemmelse i kroppen såsom et sug i maven eller hjertebanken, vil du måske ty til din smartphone eller bærbar for at fokusere på noget andet. Men både skærmens blå lys og dens konstante notifikationer får din hjerne til at stresse over at svare på e-mails og sms’er, tjekke nyheder og scrolle gennem sociale medier. Sæt derfor din telefon på lydløs eller “forstyr ikke”-funktionen, især når du har fri fra arbejde, og brug den kun, når du virkelig har brug for den. Hvis folk vil i kontakt med dig, kan de altid indtale en besked på telefonsvaren. Husk at prioritér dig selv, dine egne behov, din kæreste, familie og venner. 

Dyrk moderat motion

Fysisk aktivitet er med til at brænde stresshormonerne af. Og det behøver slet ikke at være svært at få det ind i dagligdagen. Det gavner nemlig ikke at dyrke hård motion, som stresser kroppen yderligere. Gå blot en frisk tur i en lille time – det vil med garanti hjælpe med at få dit stressniveau til at falde. Her får du tilmed lys og luft, som er essentielle faktorer for et godt mentalt helbred. Du kan også forsøge dig med yoga eller meditation enten på et hold eller derhjemme ved hjælp af undervisningsvideoer på YouTube.

Stressbehandling via coaching

Hos Stressfri.com tilbyder jeg at hjælpe med alle former for og niveauer af stress. Om du er sygemeldt med stress eller blot har brug for at få de rette værktøjer til at nedbringe dit stressniveau eller at forebygge stress, så kan jeg hjælpe dig.

Det gør jeg via et stresscoachingforløb, som består af 8 samtaler over 3-4 måneder afhængig af netop dit stressniveau. Her kommer du gradvist af med dine symptomer på stress samtidig med, at du lærer at forebygge stress og blive bedre til at håndtere din hverdag, så stressen ikke vender tilbage. Har du spørgsmål til mit stresscoachingforløb eller ønsker du hjælp til stress, så kontakt mig her.