Lær at leve i nuet

Nogle mennesker går igennem et helt liv, hvor de sjældent er i nuet, og når det endelige forekommer, opleves det som magiske øjeblikke, der bryder det normale stress, jag og evig tankestrøm.

Man taler om at tiden flyver af sted, at tiden bare forsvinder. Mange oplever, at den går alt for hurtigt. Andre oplever, at den går alt for langsomt. Nogle prøver endda at ”slå tiden ihjel”. At leve i nuet forlænger livet på flere måder. Din tidsopfattelse bliver en anden. Ved at leve i nuet undgår du rigtig meget af den stress, du oplever i hverdagen. Du bliver mere ansvarlig, du får mere styr på dine mål, inklusive de økonomiske, og du kommer til at fungere bedre på dit arbejde, i dit sociale liv og ikke mindst med familien.

Når tiden står stille

Nuet er den følelse, du har, når tiden står stille, og du bare nyder at være.
Når du skal lære at leve i nuet, må du først forstå tiden. For tiden er der bare, uanset hvad du tænker og gør. Men en time er ikke altid lige lang. Tiden opfattes forskelligt afhængig af, om vi er opslugt af noget spændende, eller vi har travlt og venter på noget.

Vi bruger udtrykket at ”tiden går”. Det der egentlig betyder noget, er hvad der ”bliver tilbage”, når den er gået. En time har mere eller mindre indhold og fylde. Nye ting giver fylde, rutiner og ligegyldige ting giver ingen fylde. Mangel på indhold får tiden til at smuldre, og vi oplever pludselig, at tiden er forsvundet fra os. Vi opfatter ofte tiden som en mangelvare. Men det er en begrænsning, som vi har skabt i vores eget hoved. Hvis du føler, at du har for lidt tid, så har det ikke noget med tiden at gøre. Det er kun fordi, du har for mange gøremål, at du har for meget du skal eller vil. En af de vigtigste ting, du skal lære for at leve i nuet, er mentalt at ændre din opfattelse af tiden til noget ”der kommer”.

Vær nærværende

At være nærværende er en af de mest grundlæggende ting for at leve i nuet.
Når bevidstheden er der, hvor du er lige i øjeblikket. Vores travle liv betyder dog, at en typisk hverdag for mange mennesker ser sådan ud – måske genkender du dig selv i den:
Du vågner om morgenen, og begynder at tænke på alt det, du skal nå, inden du skal på arbejde, madpakker, tasker og mulige konflikter. På vej til arbejde tænker du på de opgaver du skal løse, og på selve arbejdet tænker du på flere opgaver samtidig. Indimellem tænker du på familien, tandlægen du skal have ringet til og postkortet, du skal huske at skrive og sende. På vej hjem fra arbejde gennemgår du i hovedet aftensmaden, og det du skal huske at købe ind på vej hjem. Ved aftensmaden planlægger du at ordne vasketøj og tjekke e-mails, og glæder dig til at, du snart kan sidde i sofaen. Mens fjernsynet kører, tænker du på morgendagens opgaver …

Mange mennesker har en stor del af tiden deres tanker lidt længere fremme end i nuet.
De har deres tanker et andet sted eller i en anden tid end der, hvor de er i øjeblikket. Måske bekymrer de sig om fremtiden, eller tænker, at når dét sker, så bliver det godt.

Giv slip på din fortid

Hvis du vil leve i nuet er det ligeledes afgørende, at du lærer at give slip på din fortid.
At leve i fortiden er en slags mentalt fangenskab, og forhindrer dig i at tænke frit, og kan være direkte ødelæggende for dit liv. Måske er du bitter på nogen eller noget, og tænker på, hvordan noget burde eller ikke burde have været. Sorg og traumatiske oplevelser skal selvfølgelig bearbejdes, og det er noget, vi skal lære at leve med, men ikke i årevis. Det er vigtigt at du lærer at acceptere og give slip, så du kan blive fri af fortiden.

Når du lever i nuet, så øger du på sigt din chance for at få det liv, som du i virkeligheden ønsker dig. Men det kræver, at du bevidst fokuserer på det.