Forebyggelse af stress

 

Der findes mange gode råd til at forebygge og afhjælpe stress. Herunder er de 10 vigtigste leveregler, som du vil lære i et stresscoachingforløb hos Stressfri.com.


 
Vigtige ord du bør lære at sige: "Nej" - "Hjælp" - "Pyt"

 

Du skal kende dine stress-signaler/symptomer

Når du skal lære at tackle stress, er noget af det vigtigste at lære dine stresssignaler at kende. Når du mærker disse, kan du lettere stoppe op, inden stressen udvikler sig.

Du skal være fysisk aktiv
Fysisk aktivitet brænder stresshormoner af og booster dit energiniveau, øger dit selvværd og dit samlede overskud. Moderat motion fx en rask gåtur eller let løb er bedst for ikke at stresse kroppen yderligere. Hold dig til det niveau, du allerede er på.

Du skal spise sundt
Dit immunforsvar nedbrydes af stresshormoner, og det er derfor ekstra vigtigt at spise sundt når, du er presset.

Du skal sove nok
Søvn er altafgørende for at fungere godt i hverdagen, og når du er stresset, har du ekstra brug for søvn. Sørg for at få en god døgnrytme ved at gå i seng og stå op på samme tid i hverdagen.

Du skal slappe af mentalt
Mental afslapning øger din kreativitet og evne til at løse problemer. Når du er stresset, så arbejder din hjerne hurtigere for at løse de stressede situationer. Når tankerne summer rundt og rundt i dit hoved og gør dig træt, kan du slappe af ved at lave dybe vejrtrækninger og evt. bruge en guidet afstressnings-cd. Du kan finde et væld af afstressningsmusik på YouTube, prøv fx at lytte her

Du skal tømme dit hoved

I stedet for at bruge din hjerne som opslagstavle, skal du skrive alle dine tanker, idéer og ting, du skal huske ned på papir eller computer. Tøm hovedet helt. Listen kan evt. bruges som udgangspunkt for en prioriteret to-do-liste.

Du skal prioritere
Hvis du føler, du har for lidt tid, så må du prioritere i det, du skal og vil. Indre glæde og følelsen af at være effektiv kommer, når du vælger at lave det vigtigste først. At få det gjort.

Du skal lære at leve i nuet
At være nærværende og bruge sanserne giver fylde og indhold i livet. Det, du giver opmærksomhed, får du mere af! Glæd dig over det du har, det du kan, og det du når.

Du skal være proaktiv
Du skal lære at tage ansvar for dit eget liv, ved at fokuserer på, hvad du selv kan gøre og ved at tage nogle bevidste valg.

Du skal have balance i dit liv
For at få et helt liv, er det vigtigt, at du er tilfreds med alle områderne i dit liv. Find ud af, hvor det halter, og sørg for at gøre noget ved det. Det er vigtigt at du passer ekstra godt på dig selv i travle og stressede perioder.