Det handler om prioritering

Prioriter din tid og få 10 ugers ekstra ferie


Vi giver ofte ”tiden” skylden for vores travlhed og stress, i stedet skal vi lære at prioritere.

Har du nogensinde sagt eller hørt andre sige ”hvis bare jeg havde mere tid” eller ”jeg ville ønske, der var flere timer i døgnet” eller ”det har jeg ikke tid til”. Det har du sikkert.

Tid er noget, som du ikke kan gøre noget ved. Vi har alle sammen 60 minutter i timen og 24 timer i døgnet. Tiden er givet, den er der bare. Har du ikke så mange gøremål, så har du masser af tid. Omvendt vil du have mindre tid, jo flere gøremål du har, og hvis du får flere og flere gøremål, vil du på et tidspunkt ikke kunne nå det hele. Du må derfor indse, at det ikke er tiden, som er problemet.

Problemet ligger i antallet af gøremål, alle de ting, som du skal og vil, og som du presser ind i den tid, du har til rådighed. Du har nemlig ikke for lidt tid – du har for meget, du skal og vil!

Hvis du har mere du skal og vil, end du kan nå, så må du lære at prioritere. Du skal lære at prioritere de vigtigste gøremål først. Men der er forskel på, om ting er ”vigtige” eller om de ”haster”. På jobbet er vi ofte tilbøjelige til at klare ting, der haster, fx lader vi os afbryde af telefonen, der ringer eller e-mails, som tikker ind eller af en kollega, som lige skal fortælle noget eller som har brug for hjælp. Vi lader os afbryde af ting, som haster for andre, men ikke nødvendigvis for os selv. Selvfølgelig er der ting som både haster og er vigtige, som skal klares før andet, men hvis du dagen lang bruger din tid på ”brandslukning” og ikke når de ting, som er vigtige for dig selv, kan det ende med, at du bliver stresset, fordi du har meget travlt, men føler dig ineffektiv, og ikke når det, der er vigtigt for dig.

 

Hvad bruger du din tid på?

Prøv i en uge at holde regnskab med, hvad du bruger din tid på. For eksempel ser gennemsnitsdanskeren fjernsyn 2½ time om dagen. Hvis du ser fjernsyn bare 1 time om dagen, så bliver det til 365 timer om året. Omregnet til en 37 timers arbejdsuge, så svarer det til 10 ugers ekstra tid, som du i stedet for fjernsyn kan bruge på børnene, ferie, motion, uddannelse, venner og familie, eller til at nå dit arbejde i.

Så ønsker du at skabe mere tid, må du se på, hvordan du bruger din tid.

 

Tøm hovedet

Et effektivt redskab til at prioritere og planlægge er, at du starter med at tømme hovedet for alle de opgaver du kan komme i tanke om, at du både skal og vil lave. Start med dit privatliv. Skriv til du ikke kan komme i tanke om mere. Hver aften skal du prioritere 3 ting ved at skrive ”1” udfor den vigtigste, ”2” udfor den næstvigtigste, og til sidst ”3” udfor den tredjevigtigste. Resten behøver du ikke prioritere. Har du meget travlt eller føler dig presset, skal du måske kun prioritere én opgave. Husk at planen skal være realistisk. En god regel er kun at planlægge 60 % af din tid, så der altid er plads til pauser, afbrydelser, ”brandslukning” og uforudsete ting.

Hver dag skal du se på listen, inden du går i gang med dagens opgaver. Brug 10 minutter på at gennemgå opgaverne i tankerne. Denne mentale forberedelse gør, at din underbevidsthed arbejder videre, og gør dig mere effektiv og bedre til at løse opgaverne. Gå straks i gang med opgave nr. 1, og lav den helt færdig. Lav derefter opgave nr. 2 helt færdig og til sidst opgave nr. 3. Herefter kan du lave andre ting. Du vil blive overrasket over, hvor meget mere du vil nå. Du vil føle dig som en succes, fordi du er effektiv og mærker følelsen af glæde ved, at du når ”det vigtigste” – for dig.

Du kan gøre det samme med dine arbejdsopgaver. Her skal du planlægge den næste dags opgaver inden du går hjem. Dermed kan du give slip på dit arbejde og være mere tilstede i nuet sammen med familien.

 

Manglende planlægning kan føre til stress

Rigtig mange stressede mennesker oplever at have meget travlt, men føler sig ineffektive og det, de laver giver ikke mening. De synes ofte at tiden flyver afsted, at de ikke når deres arbejdsopgaver, og at de ikke er nok sammen med familien. Det giver dårlig samvittighed og mindreværdsfølelse. Årsagen er, at de ikke når det, der er vigtigt – for dem. De er ikke bevidste om deres livsværdier. De har ikke tid til at mærke efter og glemmer ofte sig selv, fordi de har travlt med at gøre andre tilfredse.

Mange mennesker er heldigvis gode til at planlægge og prioritere, andre har brug for hjælp. Her kan det være godt at snakke med en ven eller få professionel hjælp af en coach.