Hold pause på jobbet og få mere fra hånden

Alle undersøgelser peger på, at mentale pauser øger præstationsevnen og modvirker stress og udbrændthed til gavn for alle, også virksomheden – det kan nemlig ses på bundlinjen.

En arbejdsdag uden pauser kan medføre ineffektivitet, stress og fejl i arbejdet. Hvis medarbejderne i stedet sørger for at tænke på andet end job og arbejdsopgaver 3 gange dagligt, vil de i sidste ende få mere fra hånden.

Mentalt er vi på konstant, fordi vi skal forholde os til en masse information, komplekse problemstillinger og træffe mange beslutninger hver dag. Tanker om arbejdet kører hele tiden rundt i hovedet på os, og derfor er det meget vigtigt at holde pauser.

En god pausekultur

Når jeg rådgiver om stress ude i virksomhederne, opfordrer jeg lederne til at skabe en god pausekultur, da mange ansatte er bange for at fremstå som dovne, hvis de tager en pause.

Pauser er gode både for ledere og medarbejdere til at slippe tankerne om svære arbejdsopgaver. Der skal også være tid til at sludre om løst og fast, da det kan være med til at styrke de sociale relationer. Det er ofte i pauserne, at vi opdager, hvis en kollega har brug for hjælp eller støtte. Det kan for nogen synes som spild af tid med 3 pauser om dagen, når vigtige opgaver presser sig på, men det er det bestemt ikke – tværtimod!
 

3 gode råd om pauser

Hold mindst 3 pauser

Hold gerne 3 pauser i løbet af dagen. En frokostpause på en halv time plus et kvarters pause formiddag og eftermiddag. Det tager tid at koble fra samt komme tilbage til den fulde koncentration, så pauser på kun 5 min. er ikke nok. Hvis din arbejdsplads ikke tillader lange pauser, bør du sørge for at hente vand, kaffe og evt. frugt så ofte som muligt.

Vær social

Det vigtigste er, at du gør noget, der får dig væk fra tanker om arbejdsopgaver. Gå en tur og få noget frisk luft eller brug pausen til at sludre med dine kollegaer, hvor du kan spørge interesseret ind til deres interesser og familie. Du kan også udnytte tiden til at netværke, hvis det giver dig energi. Måske kan du sågar få nye venner, finde en partner eller få nye spændende opgaver.

Slip opgaverne og nå mere

En arbejdsdag uden pauser svarer til at udføre benhård fysisk træning i 8 timer. Vores hjerne kan blive overbelastet og vi mister energi og fokus. Vores evne til at tænke klart og løse problemstillinger bliver dårligere, og vi laver flere fejl. Hvis du ikke sørger for at holde mentale pauser, kan du blive så træt, at du ikke har energi til venner og familie, hvor du ellers normalt kan lade dine batterier op.