Er stress en sygdom eller en arbejdsskade?

Der er delte meninger om, hvorvidt stress skal anerkendes som en arbejdsskade eller ej. Ligeledes kan stress som sådan ikke betegnes som en sygdom, da det snarere er et naturligt alarmberedskab. Men længerevarende stress påvirker ikke desto mindre både arbejdsglæde og fysisk og psykisk velvære. Læs med her, og bliv klogere på stress.

Stress er en naturlig reaktion

Stress er en naturlig, biologisk mekanisme, der gør os i stand til at handle og reagere i pressede situationer. Hjernen frigiver såkaldte stresshormoner som adrenalin, endorfiner og kortisol – en reaktion, som påvirker en række af kroppens funktioner og skærper vores sanser. Det er gavnligt, når vi skal præstere i forbindelse med en eksamen, en præsentation eller en jobsamtale.

Langvarigt stress er farligt for helbredet

Får kroppen derimod lov til at forblive i denne tilstand i længere tid, kan helbredet tage alvorligt skade, og man kan udvikle følgesygdomme som blodpropper, hjertekarsygdomme og depression. Stress kan desuden give nedsat immunsystem og kan derfor gøre den ramte mere udsat for infektioner og andre sygdomme.

Er stress en arbejdsskade?

Mange er tilbageholdende med at acceptere stress som en arbejdsskade. Ikke desto mindre opstår langvarigt stress ofte på grund af længere perioder med store krav og belastninger på arbejdspladsen, og derfor kan man godt argumentere for, at stress er en arbejdsskade. Men stress kan også opstå i privatlivet og er ligeledes et fænomen, der ikke kun begrænser sig til arbejdsmarkedet.

Vil du vide mere?

Som stresscoach har jeg arbejdet med stressramte mennesker siden 2009, og i mit arbejde hjælper jeg både virksomheder og private med at håndtere stress. Til dagligt holder jeg foredrag om stress og kurser i stresshåndtering, og jeg er specialiseret i at hjælpe stressramte mennesker.

Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du vil vide mere, eller hvis du ønsker hjælp til stresshåndtering.